Bivirkninger etter behandling

Hvilke bivirkninger er vanlige?
Det er viktig å være klar over at all behandling for prostatakreft vil kunne påvirke din livskvalitet på både kort og lang sikt. De fleste vil oppleve at både kirurgi, strålebehandling og hormonell behandling medfører bivirkninger i ulik grad.

De to vanligste bivirkningene etter behandling av prostatakreft er urinlekkasje og ereksjonsvansker.

Det er også slik at at om lag halvparten av de som behandles med hormonpreparater plages med hetetokter.

Impotens og manglende seksuell lyst vil dessuten være en konsekvens for mange.

Urinlekkasje er vanlig etter operasjon
Å operere bort prostatakreftkjertelen gir en risiko for varig inkontinens, det vil si problemer med å holde på urinen. Dette skyldes at lukkemuskelen rundt urinrørets øvre del ligger rett nedenfor prostata. Umiddelbart etter operasjonen vil stort sett alle oppleve å ha urinlekkasje, men etter hvert som tiden går er det vanlig at lekkasjen forsvinner. Enkelte vil oppleve at de fortsatt har smålekkasjer, spesielt ved ulike fysiske anstrengelser.

Ereksjonsproblemer er også vanlig
Rett etter operasjon blir ereksjonen borte hos de fleste, og fokus ligger ofte først på å få kontroll på vannlatingen. Følelsen på penis er vanligvis normal, men operasjon kan gjøre den noe kortere. Hos en del av pasientene kommer ereksjonen gradvis tilbake etter operasjon. Dette kan skje over flere år. Noen får den tilbake naturlig, andre må fortsette å bruke hjelpemidler. Etter operasjon vil det alltid være tørr orgasme ved utløsning. Den seksuelle lysten er i utgangspunktet bevart fordi man beholder det mannlige kjønnshormonet, men en del opplever likevel nedsatt lyst.

For ereksjonsvansker som følge av behandling finnes det ulike hjelpemidler og eventuelt sprøytebehandling.

Om du ønsker å bevare potensen, vil du få veiledning gjennom samtale og potensfremmende hjelpemidler både før og etter operasjonen. Større sykehus har ofte uroterapeuter som gir denne støtten. Oppfølgingen bør skje over noen måneder, fordi fokus på ereksjon som regel først kommer en stund etter behandling.

Hva du kan gjøre?
Som et standard tiltak for å forhindre varig urinlekkasje, vil du få et treningsopplegg med bekkenbunnøvelser.

Les mer om bekkenbunnstrening her.

Om det er slik at du har fått betydelige inkontinensproblemer så kan det være aktuelt å bli henvist til en nærmere undersøkelse av årsakene, såkalt urodynamisk utredning, og videre vurdering for inkontinensbehandling.

Enkelte som undergår operasjon kan oppleve så store urinlekkasjer at det kan bli aktuelt å få operert inn en kunstig lukkemuskel.

I dag finnes det mange gode hjelpemidler for menn som har urinveislekkasje.

Valg av hjelpemiddel er individuelt, og for noen kan det ta tid og bli en del prøving av ulike produkter før en finner det som fungerer best. Ikke vær redd for å spørre om råd og veiledning til dette på apoteket. De er der for å hjelpe deg til å finne den løsningen som fungerer best for deg.

Vær oppmerksom på at lekkasjeproblemer som vedvarer mer enn tre måneder kvalifiserer til inkontinenshjelpemidler på blå resept. Ta det opp med legen din dersom dine inkontinensproblemer vedvarer.

Ønsker du mer informasjon om hva som dekkes av Helfo til enhver tid, kan du gå inn på Helfo sin nettside.

Impotens og manglende seksuell lyst
Dette er konsekvenser som mange vil stå overfor etter prostatakreftbehandling. Snakk med helsepersonell dersom dette gjelder deg. De fleste større sykehus har også sexologer og mange har god nytte av slike samtaler. Spør etter samtale med sexolog.

Bekkenbunntrening
Bekkenbunnen er kun ½ – 1 cm tykk, så en muskelsammentrekning, eller et knip, føles ikke særlig kraftig. Et knip begynner fra endetarmen, og musklene trekkes oppover og frem mot skambenet.

Først må du bli godt kjent med hvilke muskler du skal trene. Det er de musklene du bruker når du aktivt skal holde igjen urin, avføring eller luft. En riktig muskelsammentrekning av bekkenmusklene kjennes som et lite løft under bekkenet, opp og inn i kroppen. Du vil merke at pung og penis løfter seg litt når du kniper.

Dersom du ønsker mer informasjon om bekkenbunnstrening kan du bestille vår informasjonsfilm.

Les mer om bekkenbunnstrening her.

Treningen trinn for trinn

  1. Sitt avslappet på en stol eller ligg på ryggen på gulvet, i sengen el. med knærne trukket opp. Kjenn at lår, sete og mage slapper av.
  2. Knip sammen rundt endetarmen og kjenn at knipet går fram mot skambenet. Knip så hardt du kan og hold knipet like hardt i 5 sekunder – slapp av i 5 sekunder. Gjenta dette 5 ganger.
  3. Gjør øvelsene 3 – 4 ganger daglig.
  4. Når det går greit å holde i 5 sek. og gjenta 5 ganger, øker du til 6 sek. knip, 6 sek. pause og 6 gjentagelser. Øk videre når du er klar til du kan holde 10 sek., 10 sek. pause og gjenta 10 ganger.
  5. Når du er blitt godt kjent med musklene kan du variere med at du en gang sitter og trener, en annen gang står og en annen gang ligger.
  6. Tren hver dag og konsentrer deg skikkelig om treningen.

Funksjonstrening: I tillegg er det viktig å knipe musklene hver gang du skal hoste, nyse, reise deg og liknende. Dette gir ekstra trening av bekkenbunnen og det vil hjelpe deg å unngå lekkasje i de situasjonene.

Gode råd

  • Husk at kaffe og te virker vanndrivende.
  • Alkohol i seg selv, uavhengig av mengde eller type, kan gi mer lekkasje.
  • Det er mange leverandører av bleier. Finn de som passer best for deg.
  • Bruk så liten bleie som mulig, men stor nok til å ta det som kommer. Skift heller oftere.
  • Det finnes mange som kan hjelpe deg med lekkasjen: uroterapeuter, leger og sykepleiere.
  • Du får utstyr for lekkasje dekket på blå resept, spesielt designet for menn. Dette er bind, bleier, truser og ved behov sengebeskyttelse.
  • Sørg for regelmessige toalettbesøk. Vanligvis later man vannet mellom 4 – 8 ganger i døgnet.
  • Har du etterdrypp når du har latt vannet, kan det hjelpe å stryke bak pungen og fremover. Da får du tømt ut det som kan ligge igjen i urinrøret ditt.
  • Har du overaktiv blære, dvs. at du får en særlig sterk trang til å late vannet, og at det kommer lite urin når du da later vannet, finnes det medisiner som kan hjelpe. En uroterapeut kan også gi deg et eget treningsprogram for blæretrening.
  • Har du en treg og tynn stråle når du later vannet må du kontakte lege for å finne ut hvorfor. Du bør sjekke om du går med mye urin i blæren fordi den ikke tømmes skikkelig.
  • Ved betydelig lekkasje ett år etter behandling, kan man vurderes for operasjon for lekkasjen. Snakk med fastlegen din om dette.
  • Ved store lekkasjeproblemer finnes det en mulighet for å få operert inn en protese/slynge som har som hensikt å etterligne en naturlig spinktermuskel. For å tømme blæren må man med denne løsningen trykke på en liten pumpe.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her