Bekkenbunnstrening

Styrking av bekkenbunnsmuskulatur vil kunne hjelpe mot inkontinensproblemer. Bekkenbunnen er kun ½ – 1 cm tykk, så en muskelsammentrekning, eller et knip, føles ikke særlig kraftig. Et knip begynner fra endetarmen, og musklene trekkes oppover og frem mot skambenet.

Først må du bli godt kjent med hvilke muskler du skal trene. Det er de musklene du bruker når du aktivt skal holde igjen urin, avføring eller luft. En riktig muskelsammentrekning av bekkenmusklene kjennes som et lite løft under bekkenet, opp og inn i kroppen. Du vil merke at pung og penis løfter seg litt når du kniper.

Treningen trinn for trinn
  1. Sitt avslappet på en stol eller ligg på ryggen på gulvet, i sengen el. med knærne trukket opp. Kjenn at lår, sete og mage slapper av.
  2. Knip sammen rundt endetarmen og kjenn at knipet går fram mot skambenet. Knip så hardt du kan og hold knipet like hardt i 5 sekunder – slapp av i 5 sekunder. Gjenta dette 5 ganger.
  3. Gjør øvelsene 3 – 4 ganger daglig.
  4. Når det går greit å holde i 5 sek. og gjenta 5 ganger, øker du til 6 sek. knip, 6 sek. pause og 6 gjentagelser. Øk videre når du er klar til du kan holde 10 sek. ,10 sek. pause og gjenta 10 ganger.
  5. Når du er blitt godt kjent med musklene kan du variere med at du en gang sitter og trener, en annen gang står og en annen gang ligger.
  6. Tren hver dag og konsentrer deg skikkelig om treningen.

Funksjonstrening: I tillegg er det viktig å knipe musklene hver gang du skal hoste, nyse, reise deg og liknende. Dette gir ekstra trening av bekkenbunnen og du kan unngå lekkasje i de situasjonene.

Avhengig av din treningsinnsats og årsaken til lekkasjen, vil det normalt ta omkring
2 – 4 måneder å trene opp bekkenbunnen.

På nettstedet blæren.no kan du lese en illustrert brosjyre om hvordan du kan gjennomføre bekkenbunnstrening.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her