Prostatakreft og samliv

Prostatakreft og samliv

En av syv menn får prostatakreft. Likevel er det for mange vanskelig å snakke om hvordan kreftbehandlingen kan påvirke samlivet. Hvis man er i et forhold, hvordan kan man, sammen med sin partner, tilpasse seg en ny situasjon med erektile utfordringer? Hvordan kan man skape intimitet i forholdet uten sex? Og dersom man ikke er i et forhold, hvordan håndterer man for eksempel ereksjonssvikt?

Prostatakreftforeningen har fått tildelt midler av Stiftelsen Dam til et filmprosjekt om samliv og seksualitet. Seerne får møte par og single som deler sine personlige historier.

I tillegg er det laget en film som presenterer hjelpemidler mot ereksjonssvikt, presentert av sexolog Haakon Aars.

Terje og Turid

Terje og Turid forteller at intimiteten er blitt bedre etter operasjonen. De ser på livet på en helt annen måte, og det kommer en inderlighet inn i det å ha hverandre. De er mer nær enn tidligere. Terje er opptatt av erotikk og sex og han bruker sprøyte for å få ereksjon.

Kjetil og Kikki

Kjetil og Kikki deler erfaringer fra før og etter diagnosen. Etter behandlingen har Kjetil fått erektil dysfunksjon. Kikki forteller om lite informasjon til pårørende om hvilke konsekvenser behandlingen ville ha for sexlivet.

Trond

Trond var singel da han fikk diagnosen i 60-årene og da han ikke hadde planer om barn valgte han operasjon. Livet var viktigere enn seksualiteten. Han forteller videre om ereksjonen som dabbet av og han testet ut ulike hjelpemidler. For Trond er det sprøyte som gir best resultat for å få ereksjon.

Svein og Else Marie

Sveins lyst forsvant etter behandlingen og hjelpemidlene virket ikke. Det er kun det de har fått til selv i etterkant som har vært vellykket. De har skapt en ny nærhet og det har mye kos. De har gjennom prosessen brukt mye tid på å snakke sammen. Åpenhet har vært viktig også om Sveins opplevelse av å være en «kastrert mann». Else Marie og Svein har opplevde en positiv utvikling en stund etter behandlingen og fungere nå bedre seksuelt enn like etter behandlingen. Det har vært godt for Else Marie å få bekreftet at det ikke er noe feil med henne.

Øyvind

Øyvind forteller åpnet om sin seksuelle bakgrunn. Han har vært singel i lange perioder og er også det i dag. Han får ikke ereksjon, men setter pris på berøring. Øyvind opplever at han er blitt tryggere og kan lettere ta kontakt med kvinner enn det han gjorde da han var yngre og før behandlingen. Han har nå mer fokus behovene til partner når han selv ikke får ereksjon. Øyvind har prøvd piller, men opplever ikke effekt av dem. Urinlekkasjen er en tilleggsutfordring og setter begrensninger også sosialt.

Inger og Erik

Helt fra starten av har Erik var opptatt å dele sine erfaringer med andre. Begge er opptatt av at både prostatakreft og seksualitet er tabubelagt, og mer enn andre kreftformer. Erik har dokumentert hele sin historie og er også blitt bedt om å holde foredrag på Radiumhospitalet. Han ønsker å bidra til at andre kanskje kan slappe litt mer av. Inger forteller at bekymringene ofte er verre enn virkeligheten. Hun sier også at sexliv er viktig, men det å kunne snakke sammen, respektere hverandre og ha tillit til hverandre er mer betydningsfullt. Nærhet og kjærlighet er så mye mer enn penetrering.

Hvilke hjelpemidler finnes mot ereksjonssvikt?

Se og hør sexolog og spesialist innen psykiatri og klinisk sexologi Haakon Aars presentere ulike seksuelle hjelpemidler som er tilgjengelige på markedet.

Tusen takk til de av våre medlemmer som har stilt opp i dette prosjektet og som har delt sine personlige historier med spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland.

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her