Urinlekkasje

Inkontinens – urinlekkasje – er en av de vanligste bivirkningene etter behandling for prostatakreft. Urinlekkasjen kan være alt fra små drypp til full lekkasje. Etter endt behandling av prostatakreft kan så mange som hver tredje pasient oppleve en eller annen form for urinlekkasje.

Om du skulle få en stor og vedvarende urinlekkasje etter prostataoperasjonen bør det gjøres en vurdering av om det er behov for at du må få en ny operasjon. Du vil da bli utredet for en eventuell operasjon med slynge eller kunstig lukkemuskel (Sphincterprotese).  Det er nokså sjeldent at det er behov for denne typen inngrep. Færre enn én prosent av pasientene behøver kirurgi med installasjon av en kunstig lukkemuskel, oppgir Norsk Helseinformatikk.

Ved lett urinlekkasje bør du få et treningsopplegg for egenbehandling gjennom bekkenbunnøvelser – knipeøvelser. Dette styrker musklene i bekkenet slik at de gir mottrykk som hindrer lekkasje når presset fra kroppen kommer ved nys, hoste osv..

Bekkenbunnsmusklene er en muskelgruppe som ligger innvendig i bekkenet, og danner “gulvet” i kroppen. De omslutter urinrør og endetarm og skal, sammen med lukkemusklene, kontrollere disse åpningene. Bekkenbunnen er festet foran på skambenet og bak på halebenet.

Mange menn lever også bra ved å bruke daglig beskyttelse i form av innlegg.

Hos NOFUS kan du få mye mer informasjon om inkontinens.

Den vanligste årsaken til urinlekkasje er at urinrøret blir trangt i den delen som går gjennom prostata. Urinen samler seg i blæren, som utvider seg over tid og dermed mister evnen til å trekke seg helt sammen. Dette gjør at man aldri får tømt blæren helt. Når blæren blir overfylt slipper den ut en liten porsjon urin som gir lekkasje. Tranghet i urinrøret kan også gi en såkalt overaktiv blære som oppleves som en sterk trang til å late vannet, samtidig som det kommer en liten porsjon urin.

Menn som får en anstrengelseslekkasje, får det som oftest etter en prostataoperasjon. Det vil si at det kommer alt fra noen dråper til en større porsjon urin når man hoster, ler, går tur osv. For mange menn oppleves lekkasjen som hemmende i hverdagen.

De kan oppleve at de kvier seg for reiser, handleturer, arbeidssituasjoner og andre sosiale aktiviteter. Da er det viktig å vite at det finnes råd, øvelser, hjelpemidler og refusjonsordninger.

Gode råd til deg ved urinlekkasje

  • Husk at kaffe og te virker vanndrivende.
  • Alkohol i seg selv, uavhengig av mengde eller type, kan gi mer lekkasje.
  • Det er mange leverandører av bleier. Finn de som passer best for deg.
  • Bruk så liten bleie som mulig, men stor nok til å ta det som kommer. Skift heller oftere.
  • Det finnes mange som kan hjelpe deg med lekkasjen: uroterapeuter, leger og sykepleiere.
  • Du får utstyr for lekkasje dekket på blå resept, spesielt designet for menn. Dette er bind, bleier, truser og ved behov sengebeskyttelse.
  • Sørg for regelmessige toalettbesøk. Vanligvis later man vannet mellom 4 – 8 ganger i døgnet.
  • Har du etterdrypp når du har latt vannet, kan det hjelpe å stryke bak pungen og fremover. Da får du tømt ut det som kan ligge igjen i urinrøret ditt.
  • Har du overaktiv blære, dvs. at du får en særlig sterk trang til å late vannet, og at det kommer lite urin når du da later vannet, finnes det medisiner som kan hjelpe. En uroterapeut kan også gi deg en type treningsprogram i form av blæretrening.
  • Har du en treg og tynn stråle når du later vannet må du kontakte lege for å finne ut hvorfor. Du bør sjekke om du går med mye urin i blæren fordi den ikke tømmes skikkelig.
  • Ved betydelig lekkasje etter ett år, kan man vurderes for operasjon for lekkasjen. Snakk med fastlegen din om dette.
  • Ved store lekkasjeproblemer finnes det en mulighet for å få operert inn en protese/slynge som har som hensikt å etterligne en naturlig spinktermuskel. Pasienten trykker på en liten pumpe for å tømme blæren.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her