Undervurdert kreftform

En seiglivet myte om prostatakreft er at dette er en kreftform man dør med – og ikke av. Prostatakreftforeningen (PROFO) er opptatt av å tilbakevise denne utbredte oppfatningen. Gjennom vår informasjon er vi opptatt av å få tydelig frem at prostatakreft er den kreftsykdommen som tar flest liv i Norge i dag.

Prostatakreft er den klart største kreftformen i Norge. Rundt 5000 menn får sykdommen hvert år. Om lag 1000 dør årlig. Det betyr tre tapte liv hver eneste dag.

Prostatakreft skaper enormt mye sorg og lidelse, og krever store ressurser til behandling.

PROFO mener Norge henger etter våre naboland og satser for lite på å redusere død etter prostatakreft.

Screening og tidlig oppdagelse vil gi en kraftig reduksjon av de som i dag får behandling av langtkommen prostatakreft med spredning.

Den eneste, sikreste og mulige måten å redde liv på er gjennom tidlig oppdagelse. Derfor foregår det i dag screening program i flere regioner i Vest-Europa, men ikke i Norge.

Screening med PSA i Sverige viser at dette gir klare resultater: Over tid dør opp til 30 prosent færre etter prostatakreft viser forskningsprosjektet der 20 000 menn er fulgt i over 20 år.

PROFO mener at helsemyndighetene i Norge må komme på banen når det gjelder screening.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her