Blåresept for erektil dysfunksjon

Prostatakreftforeningen (PROFO) har i en årrekke arbeidet for å få legemidler for erektil dysfunksjon (ereksjonssvikt) på blåresept. Erektil dysfunksjon er en vanlig følge av prostatakreftbehandling, og prostatakreftpasienter er derfor i en annen situasjon enn andre pasienter med erektil dysfunksjon.

PROFO har tatt kravet om blåresept for erektil dysfunksjon opp både med helsemyndigheter og direkte med helsepolitikere ved gjentatte anledninger. Tross positive signaler fra både Helse- og omsorgsdepartementet og Stortingets helse- og omsorgskomite, sist i forbindelse med endring av Legemiddelforskriften, har vi ennå ikke lykkes med å nå målet. Helsebyråkratiet har til nå satt en stopper for saken av budsjettmessige årsaker, men PROFO arbeider videre med finne en god utgang på denne saken som angår så mange prostatakreftpasienter.

Erektil dysfunksjon er en bivirkning av både kirurgi, strålebehandling og hormonbehandling. Etter prostataektomi opplever ca. 70 prosent ereksjonssvikt. Ereksjonssvikt er også en av de hyppigste bivirkningene ved strålebehandling, men oppstår gjerne senere enn ved kirurgisk inngrep. Menn som fortsatt har nerver intakt etter kirurgisk inngrep vil kunne oppleve bedring av erektil dysfunksjon innen ett år etter behandling.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her