Kosthold

Kreftbehandlingen bryter ned både kreftceller og friske celler. For å bygge opp nye celler trenger kroppen et godt og næringsrikt kosthold. En vanlig utfordring kreftpasienter står oppe i er at sykdommen øker næringsbehovet, men reduserer matlysten. Ofte kan behandlingen gi bivirkninger som i perioder påvirker matlysten din, smak og fordøyelse.

Om du får dårlig appetitt bør du prøve å fordele maten på flere små måltider

  • Spis mat med to-tre timers mellomrom
  • Spis det du har lyst på – litt mat er bedre enn ingen mat
  • Velg energi­- og proteinrike matvarer
  • Vent med å drikke til etter du har spist, ofte kan væskeinntak gjøre at du kjenner deg mett og derfor får i deg mindre mat
  • Hvis du har mulighet til det, så spis sammen med noen. Maten smaker ofte bedre i selskap med andre
  • Fargerike matretter kan også skjerpe appetitten
  • Sørg for at du er i bevegelse

Kreftbehandling kan kreve mye energi som du bør forsøke å få igjen gjennom maten du spiser.

Det er viktig at du spiser nok slik at du får krefter til å orke mer.

Du bør snakke med legen eller en klinisk ernæringsfysiolog om hva slags mat du bør eller ikke bør spise.

Ingen enkelt matvare eller grupper av matvarer inneholder all den næringen som kroppen trenger. For at kroppen skal fungere godt trenger den vitaminer, mineraler og næringsstoffene proteiner, karbohydrater og fett som gir energi. Det er sammensetningen i kostholdet ditt som betyr mest.

Ofte vil det riktigste for deg være å spise allsidig og å følge Kreftforeningens kostråd mot kreft. Ved å følge disse rådene vil du sikre deg at du får i deg næringsstoffene kroppen trenger.

Når du er syk vil det ikke være gunstig for deg å gå ned i vekt. Den enkleste måten å sjekke ut hvordan kostholdet ditt fungerer er at kroppsvekten din opprettholdes over tid.

Merk at for å opprettholde vekten kan det være at du bør spise mer energi- og proteinrik mat enn du pleier, selv om det betyr at du velger mindre sunne matvarer enn ellers.

For deg som har fått en prostatakreftdiagnose vil en god rettesnor være å opprettholde et allsidig kosthold.

Om du spiser litt fra hver av disse gruppene hver dag, så har du et allsidig kosthold

  • Frukt og grønnsaker. Rå, kokte eller moste grønnsaker, frukt og bær inneholder viktige vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger.
  • Fisk, kjøtt, egg og nøtter. Fisk, skalldyr, kylling og kalkun, egg, ost, bønner og nøtter gir proteiner i tillegg til viktige vitaminer og mineraler.
  • Fullkornsprodukter. Brød, pasta, ris, frø, grøt og frokostblandinger gir karbohydrater, proteiner, fiber, vitaminer og mineraler.
  • Meieriprodukter. Melk og andre meieriprodukter som ost, smør og yoghurt gir tilskudd av proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

Et allsidig og balansert kosthold vil minske risikoen for tilbakefall av kreft.

Spørsmålet om kosttilskudd forekommer ofte. Vi mener at det beste er å fokusere på å opprettholde et allsidig kosthold. Det gjør at de fleste får i seg det de trenger av næringsstoffer gjennom maten de spiser.

Merk at hvis du tar medisiner eller er under kreftbehandling bør du informere lege, sykepleier og klinisk ernæringsfysiolog om kosttilskuddene du tar.

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her