Urinlekkasje kan avhjelpes – Å leve med AMS800

Tekst: Arild Granerud

Mange har store problemer med urinlekkasje etter å ha fått fjernet prostata, og andre også etter stråleterapi.

Jeg er en av dem som ikke klarte å få kontroll på urinen, selv om jeg trente mine bekkenmuskler så godt jeg kunne. Dette var svært hemmende både sosialt og for min livskvalitet. Jeg brukte store bleier og det kjentes nedverdigende. Å arbeide som akademiker, ha forelesninger og være aktiv var utfordrende. Det samme var fysisk aktivitet og sosiale sammenhenger der det gjerne serveres vin og andre drikkevarer. Da økte lekkasjene. «Sengehygge» påvirkes også med mye urinlekaskje, hverken hun eller han er helt avslappet med tanke på lekkasjen.

Men dette ble heldigvis fanget opp på kontroll seks måneder etter fjerningen av prostataen. For snart syv år siden hadde jeg en robotoperasjon på Aker sykehus. Kreften hadde vokst utenfor kapselen, så mye måtte fjernes. På Rikshospitalet visste de hva som kunne hjelpe meg. Det er flere typer operasjoner som kan fjerne eller dempe urinlekkasje hos menn. Etter tester og undersøkelser, ble det i mitt tilfelle bestemt å operere inn AMS800.

Å få satt inn en AMS800 er ikke noen liten operasjon. Det gav selvsagt operasjonssmerter etterpå, men resultatet gjorde at jeg gjerne sto ut med de plagene. Protesen(e) skulle få være i ro i en måned etter operasjon, for å feste seg, så når jeg kom tilbake til Rikshospitalet en måned senere, var spenningen stor. Ville jeg nå være tett? Og hvordan var det å trykke på den lille ventilen i pungen hver gang jeg skulle gå på WC?

Plutselig var alt så godt som vanlig! 90% av urinlekkasjen forsvant. Jeg følte meg så mye friere og hadde igjen kontroll på egen vannlating. Nå bruker jeg kun et lite innlegg i døgnet. Det kan komme noen dråper ved fysiske anstrengelser, hosting eller når jeg reiser meg. Det må også fortelles at andre jeg har snakket med fortsatt har mer lekkasje enn de liker, og som ikke er så fornøyd som jeg er.

Enkelte ganger kjenner jeg litt smerte, men det er sjelden. Dette gir en trygghet og frihet slik at jeg igjen kan være så aktiv som jeg ønsker. Jeg går på wc når jeg behøver det, to trykk på pumpa, så går det som naturen vil, og jeg er klar for nye eventyr.

 

Teksten ble først publisert i Profo-nytt 4/2019. Profo-nytt publiseres fire ganger i året og sendes ut til våre medlemmer. 

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her