Norges første Vardesenter fyller 10 år

I 2010 ble Vardesenter, på Radiumhospitalet, høytidelig åpent av Kong Harald og 15. januar 2020 var det tid for stor 10-års feiring med ballongerkake, musikk og hilsener fra Kreftforeningen, OUS, Helse Sør-Øst, Kreftregisteret og en tidligere pasient, Erik Moen.  

Formålet med vardesenterene er å tilby en møteplass for pasienter og pårørende med aktiviteter som fremmer livskvalitet, velvære og mestring. 

Sigbjørn Smeland, klinikkleder ved OUS og Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, ønsket velkommen til jubileet. De var begge med på å starte Vardesenteret på Radiumhospitalet i 2010, og de uttrykte hvor viktig samarbeidet mellom den frivillige organisasjonen og den offentlige instansen har vært for at Vardesenterets etablering og påfølgende suksess.  

– Det kanskje aller viktigste, og som kan gi deg trygghet, er at du vet at det finnes et sånt sted. Så selv om du ikke bruker det så vet du at det er der den dagen du måtte trenge det, enten i behandling eller kanskje etter behandling når du har kommet hjem, sa Anne Lise Ryell. 

– En varde representerer trygghet, det forteller deg hvor du er, at noen har vært der før samtidig som det viser veien fremover. 

Også administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus hyllet Vardesenteret: 

– Her har man tid til samtale og refleksjon, og man ser hele mennesket, og det er unikt. Det er tilbud til pasienter og pårørende og man kan få motivasjon til å starte med aktiviteter. 

Erik Moen, tidligere pasient og bruker av Vardesenteret delte av sine erfaringer og han trakk frem det det sosiale aspektet og følelsen av å bli inkludert. Han beskrev Vardesenteret som en god støtte i en periode preget av mye usikkerhet, smerte og hjemlengsel. 

Vardesenteret er opptatt av hvem som er fremtidens kreftpasienter og hvordan Vardesenteret skal ivareta pasientenes og deres pårørendes behov på en best mulig måte. Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret, delte Kreftregisterets analyse av hvordan befolkningen vil bli rammet av kreft i årene som kommer. Norge står ovenfor en kommende eldrebølge, som vil føre til at stadig flere eldre får kreft. Lyspunktet er at antall overlevende vil øke.  Det er helt sentralt at sykehusene og tilbud som Vardesenteret utvikles for å kunne ivareta fremtidens pasienter.  

Markeringen ble avsluttet med kaffe og bursdagskake til alle fremmøtte.  

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her