Ingen skal møte kreft alene

Hvert år får over 17 millioner mennesker i verden beskjed om at de har kreft. På Verdens kreftdag 4. februar benytter Kreftforeningen anledningen til å løfte frem verdien av å dele erfaringer.

De fleste vil en gang i livet oppleve kreft på nært hold. Dessverre vet vi at antall krefttilfeller vil øke kraftig i fremtiden.

Om 20 år vil antall kreftpasienter verdensbasis ha økt fra 17 til 27 millioner. Hovedårsaken er at befolkningen blir større og vi lever lenger.

–  Dette må vi ta på alvor. Globalt sett må vi være en pådriver for at bistandsmidler i større grad bidrar til å bekjempe sykdommer som kreft. I Norge må vi rigge oss slik at vi har kapasitet til å fange opp, ta imot, ivareta og følge opp alle – både pasienter og pårørende, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Selv om flere får en kreftdiagnose, er det også stadig flere som overlever sykdommen – både på verdensbasis og her til lands. Nye tall fra Kreftregisteret viser at 3 av 4 som får kreft i Norge overlever.

Et liv uten kreft

– Kreftforeningens visjon er «et liv uten kreft». Den inneholder et håp om at kreftsykdom en dag vil bli utryddet, men den handler vel så mye om å gjøre kreft til noe som tar mindre plass i livet. Da kan god emosjonell støtte i sykdomsperioden være avgjørende, sier Ryel.

Kreftforeningen og pasientforeningene på kreftfeltet vet at dette er et stort behov. Det underbygges også av undersøkelser vi har gjort blant kreftpasienter og pårørende. Mange kan fortelle at de har ønsket å møte andre i en lignende situasjon og snakke med et medmenneske om det å mestre sin nye livssituasjon.

Derfor benytter Kreftforeningen Verdens kreftdag til å løfte fram verdien av å møte andre i en lignende situasjon. En såkalt likeperson. En som selv har vært pasient eller pårørende og som ønsker å hjelpe andre.

Stormarkering

Verdens kreftdag er en offisiell FN-dag som markeres over hele verden tirsdag 4. februar. I Norge samarbeider Kreftforeningen og pasientforeningene på kreftfeltet ved å arrangere flere møter rundt om i landet. For ingen skal møte kreft alene.

Her kan du delta på markeringen av Verdens kreftdag:

Tromsø   Vardesenteret ved Nordlandssykehuset i Bodø planlegger stand  
Verdens kreftdag markeres med kake på Vardesenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge  
Trondheim Verdens kreftdag i Trondheim med Benny Borg Åpent møte på Vardesenteret St. Olavs hospital   17.30-18.30
Bergen Verdens kreftdag: Møt en likeperson Likepersontjenesten Vardesenteret – tilgjengelig hele dagen   09.00-15.00
Stavanger Verdens kreftdag Stavanger: Ingen skal møte kreft alene Åpent møte på Vardesenteret ved Stavanger universitetssjukehus   18.00-20.00
Kristiansand Verdens kreftdag: Ingen skal møte kreft alene Temakafé i Flekkefjord   12.00-14.00
Tønsberg Verdens kreftdag: Ingen skal møte kreft alene Lukket arrangement – Overføring av arrangementet i Oslo   17.30-19.30
Hamar Verdens kreftdag på Hamar: Ingen skal møte kreft alene Overføring av arrangementet i Oslo   17.30-20-30
Oslo Verdens kreftdag: Ingen skal møte kreft alene Åpent møte i Kreftforeningens Vitensenter   18.00-20.30

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her