Historisk vedtak i EUs ministerråd

Historisk vedtak i EUs ministerråd fredag 9. desember 2022! Sist fredag ble det fattet et historisk vedtak i EUs ministerråd bestående av alle helseministrene fra de 27 landene om screening av blant annet prostatakreft.

Sist fredag ble det fattet et historisk vedtak i EUs ministerråd bestående av alle helseministrene fra de 27 landene om screening av blant annet prostatakreft. EU uttaler i sine nye retningslinjer at alle medlemslandene skal evaluerer gjennomførbarhet og effektivitet i organisert prostatakreft screening for menn. Dette skal skje gjennom bruk av PSA (prostata spesifikt antigen) i kombinasjon med MR scanning (magnetresonanstomografi). 

Med vedtaket følger det 400 millioner kr til implementering av de nye retningslinjene for de 27 medlemslandene. Dette kommer på toppen av 1 milliard kroner som allerede er satt av til screeningsprogram i EU.

«Nå haster det med å komme i gang også i Norge» sier styreleder Daniel Ask i Prostatakreftforeningen. Norge ligger i verdenstoppen i forekomst og dødelighet av prostatakreft. Mange liv vil kunne bli spart ved tidlig oppdagelse.

«Vi håper landets politikere og fageksperter får med seg dette og handler også i Norge.» Det haster.

Pressemelding fra EUs ministerråd: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_7548

Del på sosiale medier:

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her