Flere menn med prostatakreft har fortalt om manglende effekt av trening i tiden de står på hormonbehandling. Resultatene fra et tidligere forskingsprosjekt vi har gjennomført kan tyde på at effekten faktisk er redusert, men vi har aldri sammenlignet treningseffekten mellom prostatakreftpasienter som står på hormonbehandling med de som ikke gjør det. I et samarbeid mellom Norges idrettshøgskole og Akershus Universitetssykehus, ønsker vi derfor å sammenligne tilpasningene som finner sted i muskulaturen når man starter med styrketrening hos menn med prostatakreft som behandles med hormonbehandling med menn som ikke gjør det.
Hvem kan delta?
Menn med påvist prostatakreft som er yngre enn 75 år og som behandles med hormonbehandling, eller menn med prostatakreft som aldri har fått hormonbehandling. Du kan ikke ha avansert sykdom med spredning (metastaser) til skjelettet. Du kan heller ikke ha sykdommer eller skader som gjør at du ikke kan trene tung styrketrening (for eksempel ukontrollert høyt blodtrykk, nylig hjerteinfarkt, arytmier og lignende). Du kan heller ikke ta medisiner mot osteoporose (bisfosfonater), warfarin (Marevan), eller ha diabetes type I.
Hva innebærer deltakelse?
Du må ha tid til å møte på Norges idrettshøgskole, ved Sognsvann i Oslo, ved fire anledninger. Først til en tilvenningsøkt, og senere til tre treningsøkter. De tre treningsøktene må finne sted innen samme uken og økt nummer 1 og 3 tar henholdsvis i overkant av fire og syv timer på grunn av prøvetakning i for- og etterkant av treningsøkten. Deltakelse i studien innebærer blodprøver og på den siste treningsøkten vil vi også ta vevsprøver (biopsier) fra en muskel på fremsiden av lårene dine.
Hvilke ulemper og mulige fordeler har jeg av deltakelse?
Som med alle inngrep er det en liten infeksjonsfare forbundet med blodprøvetaking og ved muskelbiopsiene. I tillegg vil muskelbiopsiene etterlate små arr i huden, og du kan oppleve noe ubehag under og i etterkant av prøvetakningen (som en lårhøne).
Hvis du velger å delta vil du få mer oppfølging enn det som er standard i pasientforløpet. Du kan ikke forvente stor treningsfremgang av de tre treningsøktene som er med i forskningsprosjektet. Du vil derfor få treningsveiledning og hjelp planlegging av trening med utgangspunkt i testene som er gjort i prosjektet. Hvis du ønsker det vil du også få tilgang til treningssenteret ved Norges idrettshøgskole og mulighet til og disponere dette som du ønsker innen åpningstidene i fem måneder etter deltakelse i studien.
Hvordan kan jeg delta?
Du kan melde interesse til prosjektkoordinator Tormod S. Nilsen, enten via epost: tormod.s.nilsen@nih.no , eller til prosjekttelefonen som er bemannet mellom 09.00 og 15.00: 95069857